Početna Slike Video Prikazi i kritike Vesti Projekti Trač Biografije Kontakt
Srpski English
   Cirka TRI (3) rezultata za (0.001 sekundu) Kucaj   
NI HARTIJA NI EKRAN – SECONDHANDERS NOW!
20. apr 2012. Beograd, Jedanaesta internacionalna konferencija odseka za Muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti - Muzika i hartija; muzika i ekran
Grupa „Secondhanders“ i njen vođa, kontrabasista, multiinstrumentalista i profesor FMU u Beogradu, Nebojša Ignjatović, neguju estetiku izraženih znakova navoda, estetiku upadljive i bestidne neoriginalnosti, trošenja već potrošenog, plagijarizma, poluprofesionalnosti i samonipodaštavanja. Oni izbegavaju veliku, etabliranu i samodopadnu umetnost i bave se njenim nusproizvodima, kako i samo ime grupe kaže, „stvarima iz druge ruke“ . Ironično kopiraju gestove te velike umetnosti, pa tako imaju i svoje proglase i koncertne večeri, a kopiraju i sama umetnička dela čije citate i parafraze kolažno umeću u vlastite zvučne igrarije i čijim se tkivom bave u improvizacijama. „Secondhandersi“ su urbani muzički svaštojedi i razočarani intelektualci koji u današnjoj umetnosti vide atrofirane konvencije i isprazne koncepcije, dok umetnička dela prethodnih epoha sagledavaju kroz njihovu današnju konzumersku proliferaciju. ... pročitaj više.

Zorica Premate

20. Međunarodna tribina kompozitora 2011 | Iz pr(a)ve ruke
14. nov 2011. Veče treće: Nebojša Ignjatović & Secondhanders, Hor Ars Divina, dirigent Ivan Marković, Velika sala Doma omladine Beograda
Živeo Nebojša Ignjatović! Njegov živi duh razmahao se unutar treće večeri ovogodišnje Međunarodne tribine kompozitora u Velikoj sali Doma omladine na način koji furiozno provetrava svaku vašu dosadašnju predstavu o savremenoj muzici, dajući još i svojim multiinstrumentalnim i originalnim vokalnim udelom, potpuno jedinstveno značenje nazivu Tribine ovaj put - „U sjaju glasa“. U ovom slučaju, bilo je to zaista nešto kao „U blistavom sjaju istinske umetničke kreacije“. Sa mnogo zdravog humora pritom.
Stupivši najpre sasvim sam na scenu u uvodnoj kompoziciji večeri - „Duboki Do“ Ivane Stefanović, Nebe Ignjatović demonstrira sobom samim sve vrline susreta idealnog dela i njegovog idealnog tumača. Krećući se dakle pozornicom kao šaman dok pevuši na beatles-eskni način stihove Voltera de la Mara, on se prihvata svog kontrabasa sa zvončićima okačenim o vrh vrata instrumenta, „štakolončela“ sa zvukom nalik neobičnoj, egzotičnoj dalekoistočnoj radilici tonova, a tu su i klavir, „mbira“ i još štošta u elektronskom ambijentu ovog izuzetnog dela.
No, kada se ansambl Secondhanders odmah zatim pridruži tako već započetoj avanturi žive muzike i postojećeg zvukovlja uopšte, bićete od starta oduševljeni ovim pravim teatrom glasova pride, naročito u početnoj „Words of the day“ (Svakodnevne reči), sa svojim damama ispod impresivnih frizura, koje proizvode nešto kao urbani plemenski ritam, da bi ubrzo svojim „pravim“ instrumentima otišle još i dalje u društvu svojih scenskih Seconhanders kavaljera. Bili su tu, sve u svemu, Nebojša Ignjatović (autor projekta, kontrabas, vokal, klavir, mbira, štakalina), Aleksandra Stanić (viola, vokal), Julijana Marković (violončelo, vokal), Gorana Ćurgus (harfa), Jugoslav Hadžić (harmonika) i gosti ansambla Luka Ignjatović (saksofon) te beatboxer Marko Stojanović - Luis. I još Bob Dilan sa svojim: „Because something is happening here / But you (still) don’t know what it is / Do you, Mister Jones?“, tango, karipski ritmovi,Vilijam Blejk, „Lucy in the Sky with Diamonds“ i sve vrlo žustro! Kakvi samo predivni muzičari i ličnosti borave među nama.
Drugi deo programa u znaku je kompozicije „Sounds of Mama Duna“ (Zvuci mama Dune) Dragane Jovanović, koja donosi duhove i dahove reke i njihovog praćakanja, oličenih u horu Ars Divina pod upravom Ivana Markovića naspram vrcave kapricioznosti Secondhandersa, odnosno u uzajamnom doticanju drevnog etno pevanja Ane Živčić i beatbox grmljavine Marka Stojanovića - Luisa, a zatim i sa autorkom koja bućka po vedru vode, upotpunjujući ovu sagu o Dunavu koji dobija ženske atribute u vremenskom totalu od pradavnina do britke sadašnjice.
Plus Epilog večeri sa delima Anice Sabo „Nikomur ne povem“ i Roberta Koena „Sleep, Little Baby, Sleep“ (Hor Ars Divina, Nevena Glišić - flauta, Jelena Dimitrijević - violina, Aleksandra Milanović - violina, Atila Sabo - viola, Filip Milinković - violončelo) za laku i nadahnutu noć. Veče izvrsnih užitaka iz pr(a)ve ruke.

Zorica Kojić

Kritika za ARS SONORU
Povodom izvođenja projekta "Der müde Tod, Fritz Lang - muzika za nemi film"
MUZIKA 1

Prošlog utorka, u Ustanovi kulture „Parobrod“, održana je projekcija nemog fima „Umorna smrt“ Frica Langa. Projekciju je pratio trio multiinstrumentalista iz grupe „Secondhanders“ sa svojom muzikom. Bilo je to veče u već poznatom stilu „Secondhandersa“ u kome je originalnost autorstva nad muzikom zamenila originalnost igara sa njom: od citiranja, parafraziranja i raznih uglavnom banalizujućih izmena i konteksta, do neobičnih ukrštanja, nadovezivanja i eklektičke nadogradnje postojećih originala. Poznati konncept „Secondhandersa“ ovoga puta bio je primenjen na muziku za nemi film, a kao materijal za igranje, između ostalih, poslužile su: tema it II stava Šubertovog gudačkog kvarteta „Smrt i devojka“, Betovenova uvertira „Koriolan“, muzika za film „Drakula“ Filipa Glasa, scena „Monteki i Kapuleti“ iz baleta „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva i „Kavatina nuova“ iz kompozicije „Šest komentara-scena“ Zorana Erića. Dakle, citati su bili odabrani prema osnovnoj temi filma, odnosu ljubavi i smrti u duhu gotskih i tevtonskih legendi, a u skladu sa muzičkim ukusom izvođača. „Umorna smrt“ je snimljen 1921. godine i ekspresionistički oštrim filmskim jezikom pripoveda bajkoviti narativ o devojci koja je pokušala da spase svog voljenog od smrti da bi, posle nekoliko etapa priče koje se dešavaju u fiktivnom i realnom vremenu pripovedanja, i ona sama prihvatila smrt kao jedini put da ponovo budu zajedno. Muzika grupe „Secondhanders“ u potpunosti je pratila projekciju s tim što su se smenjivale ili naslojavale živo izvedena i snimljena muzika. Tako je, na primer, materijal iz Šubertove „Smrti i devojke“ bio uvek sviran živo, dok je odlomak baleta „Romeo i Julja“ Sergeja Prokofjeva bio uvek emitovan sa snimka, odnosno, neki muzički materijal „Secondhandersi“ su smatrali pogodnijim za parafraziranje i improvizaciju, a neki su koristili samo kao gotov i završen muzički blok. Bliskost sa atmosferom nemog filma obezbeđivao je regtajm koji je sviran u situacijama kada je to bilo saobrazno sa dinamikom pokretnih slika, mada je takav gest zapravo banalizovao Langovu filmsku priču pridodajući joj muziku iz američke slapstick komedije.
MUZIKA 2

Grupa „Secondhanders“ i njen idejni vođa, kontrabasista, multiinstrumentalista i profesor FMU u Beogradu, Nebojša Ignjatović, neguju estetiku izraženih znakova navoda, estetiku upadljive i bestidne neoriginalnosti, trošenja već potrošenog, plagijarizma, poluprofesionalnosti i samonipodaštavanja. Oni sve vreme izbegavaju veliku, etabliranu i samodopadnu umetnost i bave se njenim nusproizvodima, kako i samo ime grupe kaže, „stvarima iz druge ruke“. Ironično kopiraju gestove te velike umetnosti, pa tako, imaju i svoje proglase i koncertne večeri, a kopiraju i sama umetnička dela čije citate i parafraze kolažno umeću u vlastite zvučne igrarije i čijim se tkivom igraju u improvizacijama. „Secondhandersi“ su urbani muzički svaštojedi i razočarani intelektualci koji u današnjoj umetnosti vide atrofirane konvencije i isprazne koncepcije dok umetnička dela prethodnih epoha sagledavaju kroz njihovu današnju konzumersku proliferaciju. Kada su dobilio zadatak da ozvuče jedan umetnički verodostojan nemi film, „Secondhandersi“ su upotrebili već izgrađen semantički međusistem filma i muzike, odnosno, mnoge konvencije koje su na tom polju odavno uspostavljene i, radeći na njihovom novom uznačavanju, pleli vlastitu projekciju odnosa i prema filmu Frica Langa i prema tadašnjem statusu umetnosti i prema današnjici. Stoga su nova uznačavanja več poznate muzike i bila tako neobična, ponekad u potpunoj funkciji filmske priče, ponekad buntovno neskladna, a ponkad – inajviše – ironično naglašena ili ironično diminuirana. Restaurišući jedno davno vreme nemog filma i njegovih konvencija, trio „Secondhanders“ je prikazao kako ta restauracija danas deluje nezgrapno, ali i efektno, eklektično, ali uzbudljivo i kako se, novim ubacivanjem značenja u več uspostavljenu zvučno-filmsku semantiku, pravoj umetnosti ne može naškoditi, Naprotiv, ona je samo transgedirala još jednu civilizaciju.
MUZIKA 3

Kako su se, na kraju, sklopili jedan ekspresionistički film i jedna maniristička, postmoderna muzika? Onako kako smo ih, uočavajući njihove međuodnose, pratili kao zasebne tokove. Ponovo smo bili u prilici da, zahvaljujući nečemu što smo toliko puta čuli, primetimo kako funkcioniše naša percepcija i kako dolazimo do estetskog uživanja. Ono, u slučaju grupe „Secondhanders“, izrasta na prepoznavanju poznatog, čuđenju nad njegovim oneobičavanjem i smeštanjem u nove kontekste i dostiže svoj zenit u onim momentima kada shvatamo da se potpuno novi smisao zakačio za te poznate umetničke relikte. Rakla bih da je u osnovi ovakvog odnosa prema umetnosti kemp-komunikacija, krajnje nonšalantno i ironično uzimanje svakojake miuzike, od Šuberta, Betovena i Prokofjeva, preko lažne koneske i lažne araprske muzike, do originalne filmske muzike Filipa Glasa, do tanga i regtajma, do pop-balade. Sve je tu već poznato, ali je mikstura, mešavina, pačvork i kolaž – nešto potpuno novo. A nov je i estetski vredan i put koji smo prešli da bismo sve to otkrili.
MUZIKA 4

Zorica Premate

Operette aus Zitaten - Lokalnachrichten - Neu-Ulmer Zeitung
Ungewöhnliche Truppe: die Gruppe Secondhanders aus Belgrad rund um ...
Uspešna godina Dah teatra | SEEcult.org Portal za kulturu ...
16 dec 2009 ... DAH teatar obeležiche 21. decembra, uz koncert grupe Secondhanders, kraj uspešne godine u kojoj je imao premijeru dve nove predstave, ...
Proslavu Dah teatra, u Marulićevoj 8, upotpuniche grupa Secondhanders koja izvodi malo korišćenu ("polovnu") muziku poznatih autora, upakovanu i sređenu za gotovu upotrebu pod naslovom “Six (not so) easy pieces”. Muzika se sastoji od delova i/ili celina poznatih kompozicija i stihova antologijske vrednosti koji im delima daju serioznost, a dodavanjem manje ili više uspelih ne-standardnih muzičkih sadržaja, postiže se potrebna komunikativnost. Većina kompozicija korišćena je u predstavama Dah teatra, a biche ih moguche čuti u novom/starom aranžmanu. Članovi grupe Secondhanders su Nebojša Ignjatović (kontrabas, vokal, klavir, flauta, mbira), Sanja Marković (vokal, saksofon), Aleksandra Damnjanović (viola, vokal), Julijana Marković (čelo), Gorana Ćurgus (harfa), Jugoslav Hadžić (harmonika) i rediteljka Dijana Milosević.

SEEcult.org

Muzički program u 2009.
Svakako izuzetan po mnogim kriterijumima bio je koncert koji je obeležio sezonu, održan 26. oktobra pod nazivom „Predstava za muziku“ grupe Secondhanders ...
Svakako izuzetan po mnogim kriterijumima bio je koncert koji je obeležio sezonu, održan 26. oktobra pod nazivom „Predstava za muziku“ grupe Secondhanders a pod umetničkim rukovodstvom kompozitora, kontrabasiste, pijaniste, flautiste i pevača Nebojše Ignjatovića. Pomenuti kriterijumi odnose se na visok nivo izvođenja, autorske intervencije i opšte koncepcije koncerta. Nebojša Ignjatović, profesor kontrabasa na FMU je uporedo sa svojom akademskom karijerom veoma posvećeno pratio i učestvovao u žanrovima popularne muzike. Klasičnu i pop muziku je objedinio na veoma klizavom i riskantnom terenu postmoderne sinteze. Sa dovoljne distance sagledao je sve ono što je ovim udaljenim svetovima muzike zajedničko i iz njih izvukao najbolje. Sličnosti i analogije koje iz ovog pristupa slede ponekad su zapanjujuće. Nakon koncerta mnogi iz publike raspitivali su se o eventualnoj reprizi što je pitanje potpuno izvan ubičajene koncertne prakse. Prava je šteta što naše muzičke institucije nemaju sluha i mehanizme za „usvajanje“ ovakvih poduhvata koji bi se mogli višesturko isplatiti, čak i finansijski.

Miša Savić

Jim Jarmusch's Golden Rules | MovieMaker Magazine
by Jim Jarmusch | Published January 22, 2004 ... Rule #5: Nothing is original. Steal from anywhere that resonates with inspiration or fuels your imagination ... Select only things to steal from that speak directly to your soul ...
Ništa u umetnosti nije originalno. Slobodno kradite ideje koje vam nešto znače, inspirišu vas i bude vam maštu. Poslužite se sa trpeze starih filmova, novih filmova, muzike, slika, fotografija, pesama, snova, slučajnih razgovora, arhitekture, mostova, uličnih znakova, oblaka, jezera i mora, svetlosti i senki. Birajte za krađu samo ono sto vam se direktno obraća i ulazi vam u dušu. Ako tako postupate, vaš rad (i krađa) biće autentični. Autentičnost je vrednost iznad svih; originalnost u stvari ne postoji. I ne trudite se da krijete svoj lopovluk – slavite ga ako vam to odgovara. U svakom slučaju, ne zaboravite šta je rekao Jean-Luc Godard: "Nije vazno odakle su stvari uzete – vazno sta sa njima uradite na kraju".

Džim Džarmuš

Second Handers — Leksikon Ajn Rend
Oni su polovnjaci "second-handers" . . . . Ne brinu za činjenice, ideje, rad. Zanimaju se samo za ljude. Oni ne pitaju „Da li je ovo istina?“ ...
Pogledajte ih. Čovek koji vara i laže, ali zadržava uglednu spoljašnjost. On zna da je nepošten, ali ostali misle da je pošten i on crpi svoje samopoštovanje iz toga, kao polovno. To je čovek koji preuzima zasluge za dostignuća koja nisu njegova. On zna da je mediokritet, ali je sjajan u očima drugih. On je frustrirani bednik koji propoveda ljubav prema inferiornima i drži se onih manje obdarenih da bi imao u odnosu na koga da bude superioran . . . . To su polovnjaci . . . .

Ayn Rand "The Fountainhead"

Pomoć    Dajte nam povratne informacije   
Reklamiranje    Biznis sa nama    O Secondhanders pretraživaču
Copyright © 2010 KILMULIS design